
Aromatyczny paprykowo-ziemniaczany gulasz z kulkami kiełbasy
Składniki
- Univer Pasta Parykowa Łagodna
- Univer Pasta Paprykowa Ostra
- 50 g boczku wieprzowego
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- Sól
KULKI KIEŁBASY:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego (lub udźca z indyka)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
Na dużej patelni podgrzej boczek, aż się wytopi, w międzyczasie dodaj olej. Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kminek i zmiażdżony czosnek, smaż przez około 30 sekund.
Po tym czasie dodaj paprykę i odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu papryki.
Dodaj po 1/2 łyżeczki Łagodnej Pasty Paprykowej Univer i Ostrej Pasty Paprykowej Univer, pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry pomidora. Gotuj wszystko przez 10-15 minut.
W międzyczasie pokrój ziemniaki na plastry i dodaj do sosu paprykowego. Dolej trochę wody, tak, aby prawie przykryła ziemniaki. Wymieszaj kilka razy, a następnie gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż będą prawie miękkie.
Mięso i boczek połącz, dopraw solą i pieprzem, startym czosnkiem i papryką. Mokrymi rękoma uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego
Do na wpół miękkich ziemniaków dodaj kulki i gotuj ok. 20 minut.
Smacznego 😊!