Paprykowy gulasz ziemniaczany z kulkami kiełbasy

Aromatyczny paprykowo-ziemniaczany gulasz z kulkami kiełbasy

Czas Przygotowania 60 min Liczba Porcji 5 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  •        Univer Pasta Parykowa Łagodna
  •        Univer Pasta Paprykowa Ostra
  •        50 g boczku wieprzowego
  •        1,5 kg ziemniaków
  •        2 cebule
  •        2 ząbki czosnku
  •        1 żółta papryka
  •        1 pomidor
  •        2-3 łyżki oleju
  •        1/2 łyżeczki kminku
  •        1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  •        Sól
  •        KULKI KIEŁBASY:

  •        300 g mielonego mięsa wieprzowego (lub udźca z indyka)
  •        100 g wędzonego boczku
  •        1 ząbek czosnku
  •        1/2 łyżeczki soli
  •        1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  •        1 płaska łyżeczka mielonej papryki

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.

  2.  Na dużej patelni podgrzej boczek, aż się wytopi, w międzyczasie dodaj olej.  Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kminek i zmiażdżony  czosnek, smaż przez  około 30 sekund.

  3.  Po tym czasie dodaj  paprykę i odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu  papryki.

  4.  Dodaj po 1/2 łyżeczki Łagodnej Pasty  Paprykowej Univer i Ostrej Pasty  Paprykowej Univer, pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry pomidora.    Gotuj wszystko przez 10-15  minut.

  5.  W międzyczasie pokrój ziemniaki na plastry i dodaj do sosu paprykowego.  Dolej trochę wody, tak, aby prawie przykryła ziemniaki. Wymieszaj kilka  razy, a następnie gotuj pod  przykryciem przez około 15 minut, aż będą  prawie miękkie.

  6.  Mięso i boczek połącz, dopraw solą i pieprzem, startym czosnkiem i  papryką. Mokrymi rękoma uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego

  7.  Do na wpół miękkich ziemniaków dodaj kulki i gotuj ok. 20 minut.

  8.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

70 g
5,07 zł
70 g
5,07 zł