
Aromatyczny sos dyniowy z jabłkami i sezamem
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy LESS SALT
- Dynia Hokkaido
- 250 g kwaśnych jabłek
- 250 g cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 2 łyżeczki pektyny do dżemów
- 3 łyżeczki startego sezamu
Sposób przygotowania
Dynię i jabłka obierz, pokrój w kostkę, duś na małym ogniu do miękkości, na koniec zblenduj.
Gotuj dalej, dodaj cynamon, imbir, miód, pektynę, sezam i Sos sojowy LESS SALT Kikkoman, wymieszaj i gotuj 2-3 min.
Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki.
Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja.
Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C.
Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.
Smacznego 😊!