Powrót
Udostępnij:

Chrupiąca sałatka z marchewek z dressingiem z sosu sojowego

20 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Azjatycka
  • Dieta Bezglutenowa
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • pół ogórka zielonego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek Mueloliva Extra Virgin
  • 1-2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman
  • dowolny Dressing Sałatkowy Develey
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Marchewki umyj i obierz, pokrój w zapałkę lub zestrugaj obieraczką do warzyw cienkie długie plastry, podobnie zrób z ogórkiem.
  2. Wymieszaj ze sobą miód, oliwę, sok z limonki i sos sojowy. Do tego zetrzyj na tarce obrany imbir i czosnek, dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  3. Marchewki zalej sosem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
  4. Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp uprażonym na suchej patelni sezamem, pokrojonym ogórkiem i kolendrą.
  5. Serwuj z ulubionym dressingiem sałatkowym Develey.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

array(0) { }