Chrupiąca sałatka z marchewek z dressingiem z sosu sojowego
20 min
4 osoby
YouTube
Poziom trudności: Łatwy
Kuchnia Azjatycka
Dieta Bezglutenowa
Dieta Wegetariańska (bezmięsna)
Składniki
4 średnie marchewki
pół ogórka zielonego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka prażonego sezamu
sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
2-3 cm korzenia imbiru
2-3 łyżki oliwy z oliwek Costa d’Oro Extra Virgin
1-2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman
dowolny Dressing Sałatkowy Develey
świeża kolendra
Sposób przygotowania
Marchewki umyj i obierz, pokrój w zapałkę lub zestrugaj obieraczką do warzyw cienkie długie plastry, podobnie zrób z ogórkiem.
Wymieszaj ze sobą miód, oliwę, sok z limonki i sos sojowy. Do tego zetrzyj na tarce obrany imbir i czosnek, dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Marchewki zalej sosem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp uprażonym na suchej patelni sezamem, pokrojonym ogórkiem i kolendrą.
Serwuj z ulubionym dressingiem sałatkowym Develey.