
Chrupiąca sałatka z marchewek z dressingiem z sosu sojowego
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Azjatycka
Składniki
- 4 średnie marchewki
- pół ogórka zielonego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka miodu
- 2-3 cm korzenia imbiru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 1-2 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman
- dowolny Dressing Sałatkowy Develey
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Marchewki umyj i obierz, pokrój w zapałkę lub zestrugaj obieraczką do warzyw cienkie długie plastry, podobnie zrób z ogórkiem.
- Wymieszaj ze sobą miód, oliwę, sok z limonki i sos sojowy. Do tego zetrzyj na tarce obrany imbir i czosnek, dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
- Marchewki zalej sosem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.
- Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp uprażonym na suchej patelni sezamem, pokrojonym ogórkiem i kolendrą.
- Serwuj z ulubionym dressingiem sałatkowym Develey.