
Czarny ryż smażony z warzywami
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Azjatycka
Składniki
- 100 g polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1 jajko
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g ugotowanego brązowego ryżu
- kilka łyżek bulionu
- olej do smażenia
- Sos Sojowy Kikkoman
- TABASCO® Sauce
- pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w poprzek włókien w cienkie paski, przesmaż w woku na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz i trzymaj w cieple.
- Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i selera pokrój w plasterki. Ponownie rozgrzej olej w woku, wrzuć marchewki i chwilę smaż, dodaj selera. Następnie wbij jajko i energicznie zamieszaj.
- Wrzuć usmażoną wcześniej wołowinę i ugotowany ryż. Wlej kilka łyżek bulionu, dodaj do smaku 1-2 łyżki sosu sojowego, świeżo mielony czarny pieprz. Dla ostrości dodaj kilka kropel sosu TABASCO®. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Podawaj udekorowane świeżymi warzywami.