Powrót
Udostępnij:

Czarny ryż smażony z warzywami

40 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Azjatycka
  • Dieta Bez laktozy
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • 100 g polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 1 jajko
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g ugotowanego brązowego ryżu
  • kilka łyżek bulionu
  • olej do smażenia
  • Sos Sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Sauce
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w poprzek włókien w cienkie paski, przesmaż w woku na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz i trzymaj w cieple.
  2. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i selera pokrój w plasterki. Ponownie rozgrzej olej w woku, wrzuć marchewki i chwilę smaż, dodaj selera. Następnie wbij jajko i energicznie zamieszaj.
  3. Wrzuć usmażoną wcześniej wołowinę i ugotowany ryż. Wlej kilka łyżek bulionu, dodaj do smaku 1-2 łyżki sosu sojowego, świeżo mielony czarny pieprz. Dla ostrości dodaj kilka kropel sosu TABASCO®. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Podawaj udekorowane świeżymi warzywami.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

array(0) { }