
Dip hummusowy z sosem sojowym
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini (lub prażonego sezamu)
- 200 g gotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 8 łyżek wywaru do gotowania lub wody z puszki z ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- W razie potrzeby: 1 łyżeczka kminku
Sposób przygotowania
- Obierz czosnek i posiekaj na grubo.
- Czosnek wraz z pozostałymi składnikami umieść w naczyniu i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Do gotowego dipu dodaj oliwę z oliwek oraz naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, dla dekoracji posyp suszoną kolendrą i papryką.