Powrót
Udostępnij:

Strogonow drobiowy

30 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska

Składniki

• 2 piersi z kurczaka ( mogą być podudzia bez kości )
• 1 duża cebula
• 200 g pieczarek
• masło lub oliwa z oliwek Olivana
• 1 papryka
• 400g Pomidorów Drobno Krojonych Mutti
• 2 łyżki śmietany 30%
sos sojowy Kikkoman (zamiast soli)
• pieprz
• 250 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka musztardy francuskiej Develey

 

Sposób przygotowania

W rondelku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła (lub podgrzewany odrobinę oliwy z oliwek Olivana ) i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy kurczaka pokrojonego w paski. Do obsmażonego kurczaka dorzucamy pieczarki i mieszamy. Kiedy kurczak zrobi się miękki dodajemy bulion i dusimy, następnie dodajemy w kolejności łyżkę musztardy francuskiej, pomidory krojone Mutti oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowy Kikkoman. Na koniec dodajemy śmietanę . Jeżeli lubisz kwaśniejszą wersję możesz dodać śmietanę 18%, po jej wcześniejszym zahartowaniu.

Produkty z przepisu

Aktualizacja koszyka…
  • Brak produktów w koszyku.
Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.