
Duszone żeberka wołowe z pieczonymi marchewkami
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- 1 kg żeberek wołowych (szpondra)
- 1 pomarańczowa marchewka
- 1 żółta marchewka
- Mały pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- Pieprz
- Olej do smażenia
PIECZONE MARCHEWKI:
- Kikkoman Sos sojowy
- 2-3 marchewki pomarańczowe
- 2-3 marchewki żółte
- 2-3 marchewki purpurowe
- Kilka łyżek miodu
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek rozmarynu
- Pieprz
Sposób przygotowania
Żeberka oczyść i umyj, pokrój na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Wrzuć do garnka lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania, dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlej Sos sojowy Kikkoman i czerwone wino. Uzupełnij wodą tak, aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pomarańczową i żółtą marchewkę obierz i umyj. Obieraczką do warzyw zetnij długie cienkie strugi. Wrzuć do wody z lodem i odstaw do czasu, aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.
Pozostałe marchewki obierz i umyj. Pokrój w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z miodem i polej marchewki. Delikatnie przypraw czarnym pieprzem. Ułóż na blasze razem z ziołami i piecz w piekarniku w 180°C, aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.
Odlej płyn z żeberek do szerokiego rondla i zredukuj o połowę. Dopraw czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć żeberka i duś kilka minut.
Podawaj z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami i świeżymi ziołami.
Smacznego 😊!