Duszone żeberka wołowe z pieczonymi marchewkami

Duszone żeberka wołowe z pieczonymi marchewkami

Czas Przygotowania 70 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  • 1 kg żeberek wołowych (szpondra)
  • 1 pomarańczowa marchewka
  • 1 żółta marchewka
  • mały pęczek włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 100 ml czerwonego wina
  • 100 ml Sosu Sojowego Kikkoman
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • czarny pieprz
DO PIECZONYCH MARCHEWEK:
  • 2-3 marchewki pomarańczowe
  • 2-3 marchewki żółte
  • 2-3 marchewki purpurowe
  • kilka łyżek miodu
  • kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • czarny pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Żeberka oczyść i umyj, pokrój na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Wrzuć do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania), dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlej sos sojowy i czerwone wino. Uzupełnij wodą tak, aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  2. Pomarańczową i żółtą marchewkę obierz i umyj. Obieraczką do warzyw zetnij długie cienkie strugi. Wrzuć do wody z lodem i odstaw do czasu, aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.
  3. Pozostałe marchewki obierz i umyj. Pokrój w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy wymieszaj z miodem i polej marchewki. Delikatnie przypraw czarnym pieprzem. Ułóż na blasze razem z ziołami i piecz w piekarniku w 180°C aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.
  4. Odlej płyn z żeberek do szerokiego rondla i zredukuj o połowę. Dopraw czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć żeberka i duś kilka minut.
  5. Podawaj z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami i świeżymi ziołami.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select