
Duszone żeberka wołowe z pieczonymi marchewkami
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Składniki
- 1 kg żeberek wołowych (szpondra)
- 1 pomarańczowa marchewka
- 1 żółta marchewka
- mały pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 100 ml czerwonego wina
- 100 ml Sosu Sojowego Kikkoman
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- czarny pieprz
- 2-3 marchewki pomarańczowe
- 2-3 marchewki żółte
- 2-3 marchewki purpurowe
- kilka łyżek miodu
- kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Żeberka oczyść i umyj, pokrój na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Wrzuć do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania), dodaj obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlej sos sojowy i czerwone wino. Uzupełnij wodą tak, aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Pomarańczową i żółtą marchewkę obierz i umyj. Obieraczką do warzyw zetnij długie cienkie strugi. Wrzuć do wody z lodem i odstaw do czasu, aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.
- Pozostałe marchewki obierz i umyj. Pokrój w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy wymieszaj z miodem i polej marchewki. Delikatnie przypraw czarnym pieprzem. Ułóż na blasze razem z ziołami i piecz w piekarniku w 180°C aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.
- Odlej płyn z żeberek do szerokiego rondla i zredukuj o połowę. Dopraw czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć żeberka i duś kilka minut.
- Podawaj z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami i świeżymi ziołami.