Flaki

Flaki

Czas Przygotowania 300 min Liczba Porcji 8 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  • 1,5kg oczyszczonych, gotowych do ugotowania flaków
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 cytryna
  • sól
  • 150g wędzonego boczku
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kminku, mielonego czarnego pieprzu i majeranku
  • 2 łyżki  mielonej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki ostrej Pasty Paprykowej Univer
  • 1 łyżka łagodnej Pasty Gulaszowej Univer
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 2 kg ziemniaków

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Do garnka włóż flaki z przepołowioną cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i przepołowioną cytryną. Dodaj tyle wody, aby je przykryć i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, przykryj i gotuj przez dwie godziny, aż flaki będą prawie miękkie.  Po ugotowaniu, ostrożnie wyjmij je na talerz, a po ostygnięciu pokrój w 1,5 cm paski.

Boczek pokrój w cienkie paski, a pozostałe dwie cebule drobno posiekaj. Wytop tłuszcz z boczku, dodaj olej, a następnie podsmaż cebulę. Dodaj flaki i trochę soli. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką. Lekko wymieszaj , po czym dolej  ok. 800ml wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, pastę paprykową i pastę gulaszową. Przykryj, a następnie gotuj flaki na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż będą całkowicie miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Marchew i pietruszkę pokrój w krążki, dodaj do flaków i duś je razem. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do flaków. Dolej  ok. 3-3,5 litra wody.  Dodaj 1 czubatą łyżkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 30 minut.

Produkty z Przepisu

70 g
4,41 zł
70 g
4,54 zł