
Flaki
Składniki
- 1,5kg oczyszczonych, gotowych do ugotowania flaków
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 cytryna
- sól
- 150g wędzonego boczku
- 5 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki mielonego kminku, mielonego czarnego pieprzu i majeranku
- 2 łyżki mielonej papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1/2 łyżeczki ostrej Pasty Paprykowej Univer
- 1 łyżka łagodnej Pasty Gulaszowej Univer
- 3-4 marchewki
- 2-3 korzenie pietruszki
- 2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
Do garnka włóż flaki z przepołowioną cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i przepołowioną cytryną. Dodaj tyle wody, aby je przykryć i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj sól, przykryj i gotuj przez dwie godziny, aż flaki będą prawie miękkie. Po ugotowaniu, ostrożnie wyjmij je na talerz, a po ostygnięciu pokrój w 1,5 cm paski.
Boczek pokrój w cienkie paski, a pozostałe dwie cebule drobno posiekaj. Wytop tłuszcz z boczku, dodaj olej, a następnie podsmaż cebulę. Dodaj flaki i trochę soli. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką. Lekko wymieszaj , po czym dolej ok. 800ml wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, pastę paprykową i pastę gulaszową. Przykryj, a następnie gotuj flaki na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż będą całkowicie miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Marchew i pietruszkę pokrój w krążki, dodaj do flaków i duś je razem. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do flaków. Dolej ok. 3-3,5 litra wody. Dodaj 1 czubatą łyżkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 30 minut.