
Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkoman
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- TABASCO® Pepper Sauce
- 1 cała tuszka gęsi
- Kilka średnich czerwonych jabłek
- 2-3 łyżki miodu
- Kilka łyżek suszonego majeranku
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek rozmarynu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Tuszkę gęsi oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj i pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi także mocno przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.
Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszaj go z Sosem sojowym Kikkoman, miodem i TABASCO® Pepper Sauce.
Pół godziny przed końcem pieczenia polewaj sosem gęś co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”.
Po upieczeniu wyjmij ze środka gęsi cząstki owoców. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
Smacznego 😊!