Powrót
Udostępnij:

Gołąbki w sosie pomidorowym

90 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska

Składniki

• 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
• 100 g ryżu
• biała kapusta średniej wielkości
• 700g bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
• 700ml passaty pomidorowej MUTTI
• 1 łyżeczka oregano, świeży tymianek
• Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 30%
• Do podania: ugotowane ziemniaki, jogurt naturalny
Sos sojowy Kikkoman zamiast soli

Sposób przygotowania

Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, dodać do mięsa. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman oraz pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na małym ogniu.
Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
Gołąbki obsmażyć na patelni na maśle z oliwą. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 – 60 minut aż kapusta będzie miękka.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy Mutti i śmietanę.
Zagotować, doprawić oregano.
Gotować przez 5 minut, następnie – jeśli używamy – dodajemy świeży tymianek.

 

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }