Kaczka z pomarańczami i sosem sojowym Kikkoman
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Develey Sos Chili
- 1 cała kaczka
- 2 średnie jabłka
- 2 pomarańcze
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek rozmarynu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj. Pomarańcze sparz i dobrze wyszoruj. Owoce pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz kaczki.
Przypraw również wierzch kaczki świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi z kaczki i wymieszaj go z Sosem sojowym Kikkoman i miodem.
Pół godziny przed końcem pieczenia, polewaj kaczkę sosem co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmij ze środka kaczki cząstki owoców.
Podawaj z Sosem Chili Develey.
Smacznego 😊!