Powrót
Udostępnij:

Kaczka z pomarańczami, jabłkami i sosem sojowym

210 min
4+  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Bez laktozy
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • 1 cała kaczka
  • 2 średnie jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
  • Sos Chilli Develey (200 ml)
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj. Pomarańcze sparz i dobrze wyszoruj. Owoce pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz kaczki.
  2. Przypraw również wierzch kaczki świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi z kaczki i wymieszaj go z sosem sojowym i miodem.
  3. Pół godziny przed końcem pieczenia, polewaj kaczkę sosem co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmij ze środka kaczki cząstki owoców.
  4. Podawaj z sosem Chilli lub innymi dodatkami.

Produkty z przepisu

Aktualizacja koszyka…
  • Brak produktów w koszyku.
Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.