Kaczka z pomarańczami, jabłkami i sosem sojowym

Kaczka z pomarańczami i sosem sojowym Kikkoman

Czas Przygotowania 210 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy 

  •        Develey Sos Chili 

  •        1 cała kaczka

  •        2 średnie jabłka

  •        2 pomarańcze

  •        2-3 łyżki miodu

  •        2-3 łyżki suszonego majeranku

  •        Kilka gałązek tymianku

  •        Kilka gałązek rozmarynu

  •        Sól, pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj. Pomarańcze sparz i dobrze wyszoruj. Owoce pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz kaczki.

  2. Przypraw również wierzch kaczki świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi z kaczki i wymieszaj go z Sosem sojowym Kikkoman i miodem.

  3. Pół godziny przed końcem pieczenia, polewaj kaczkę sosem co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmij ze środka kaczki cząstki owoców.

  4. Podawaj z Sosem Chili Develey.

  5. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select