
Kaczka z pomarańczami, jabłkami i sosem sojowym
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 1 cała kaczka
- 2 średnie jabłka
- 2 pomarańcze
- 2-3 łyżki miodu
- kilka łyżek Sosu Sojowego Kikkoman
- Sos Chilli Develey (200 ml)
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Wnętrze natrzyj pieprzem i solą. Jabłka umyj. Pomarańcze sparz i dobrze wyszoruj. Owoce pokrój w cząstki. Wymieszaj z majerankiem i ciasno upchnij wewnątrz kaczki.
- Przypraw również wierzch kaczki świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłóż gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstaw do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piecz 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zbierz do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi z kaczki i wymieszaj go z sosem sojowym i miodem.
- Pół godziny przed końcem pieczenia, polewaj kaczkę sosem co kilka minut. Dzięki temu skórka się dobrze zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjmij ze środka kaczki cząstki owoców.
- Podawaj z sosem Chilli lub innymi dodatkami.