
Karminadle z szałotem
Składniki
Szałot :
- 0,5 kg ziemniaki
- 150 g boczek
- TABASCO® Chipotle Sauce
- cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szklanka bulionu warzywnego
- ocet winny z białego wina Develey
- 1 łyżka musztardy Bawarskiej Develey
- Sól
- Pieprz czarny
Karminadle :
- 50 dag mięsa mielonego
- naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
- jajko
- mała bułka
- średnia cebula
- pieprz i sól
- olej do smażenia
Dodatki :
- majonez Vegan majo Develey
Sposób przygotowania
Włożyć mięso do miski, wbić jajko, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa, doprawić do smaku pieprzem oraz naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować okrągłe, spłaszczone kotleciki, smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w nieosolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudź, obierz ze skórki, pokrój w talarki i przełóż do salaterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy boczek się zarumieni dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż aż się zeszkli. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj do boczku, cebuli oraz octu winnego. Wymieszaj. Dodaj całość do salaterki z ziemniakami i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę korniszony/ małosolne. W miseczce wymieszaj bulion z musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Sosem zalej sałatkę i wymieszaj wszystkie składniki. Smacznego.