
Kimchi z Tabasco® Pepper Sauce / TABASCO® Sriracha Sauce
Składniki
Składniki na dzień 1
- kapusta pekińska 1 średnia
- biała rzepa 1 mała
- cukier 30 g brązowy
- sól kamienna odrobinę 10g
Składniki na dzień 2
- świeży imbir 30 g
- czosnek 20 g
- cebula dymka 35 g
- marchew 80 g
- sos rybny 50 g
- Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman 50 ml
Sposób przygotowania
Cukier i sól dokładnie wcieramy w warzywa, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy woda zacznie wyciekać z warzyw, mieszamy i przyciskamy czymś ciężkim, tak by warzywa były w niej zanurzone. Odstawiamy na noc do lodówki.
Kapustę i rzepę dokładnie odcedzamy z wody. Siekamy czosnek, imbir, dymkę, a marchewkę kroimy w julienne. Mieszamy sos sojowy, sos rybny, TABASCO® Pepper Sauce i TABASCO ® Sriracha Sauce z cukrem, by powstał gęsty sos. Wcieramy sos w warzywa, pakujemy je ciasno w kamionkowym naczyniu i przechowujemy w temperaturze pokojowej 3 dni a resztę ok 2 tyg. W lodówce.