Kotlet schabowy marynowany w sosie Teriyaki z kapustą zasmażaną
115 min
4 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Kuchnia Polska
Dieta Bez laktozy
Składniki
4 kotlety schabowe
2 jajka
kilka łyżek mąki
200 g bułki tartej
tłuszcz do smażenia
100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman
DO KAPUSTY ZASMAŻANEJ:
1 średnia główka kapusty stożkowej
100 g wędzonego boczku
1 cebula
kilka gałązek koperku
150 ml białego wina
kilka łyżek oleju
TABASCO® Sauce
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kotlety umyj i rozbij tłuczkiem na ulubioną grubość. Ułóż w pojemniku i zalej marynatą teriyaki. Odstaw na 1-2 godz. do lodówki.
Kapustę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kapustę i smaż kilka minut, aż trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Na drugiej patelni przesmaż pokrojone w średnią kostkę boczek i cebulę. Dorzuć razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Podlej białym winem, mieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Dodaj drobno posiekany koperek.
Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie osusz. Obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez kilka minut na każdej ze stron. Gorące podawaj z kapustą zasmażaną.