
Kotlet schabowy marynowany w sosie Teriyaki z kapustą zasmażaną
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- 200 g bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
- 100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 średnia główka kapusty stożkowej
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- kilka gałązek koperku
- 150 ml białego wina
- kilka łyżek oleju
- TABASCO® Sauce
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Kotlety umyj i rozbij tłuczkiem na ulubioną grubość. Ułóż w pojemniku i zalej marynatą teriyaki. Odstaw na 1-2 godz. do lodówki.
- Kapustę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kapustę i smaż kilka minut, aż trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
- Na drugiej patelni przesmaż pokrojone w średnią kostkę boczek i cebulę. Dorzuć razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Podlej białym winem, mieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Dodaj drobno posiekany koperek.
- Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie osusz. Obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez kilka minut na każdej ze stron. Gorące podawaj z kapustą zasmażaną.