Powrót
Udostępnij:

Kotlet schabowy marynowany w sosie Teriyaki z kapustą zasmażaną

115 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Bez laktozy

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • 200 g bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • 100 ml Marynaty Teriyaki Kikkoman

DO KAPUSTY ZASMAŻANEJ:

  • 1 średnia główka kapusty stożkowej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • kilka gałązek koperku
  • 150 ml białego wina
  • kilka łyżek oleju
  • TABASCO® Sauce
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kotlety umyj i rozbij tłuczkiem na ulubioną grubość. Ułóż w pojemniku i zalej marynatą teriyaki. Odstaw na 1-2 godz. do lodówki.
  2. Kapustę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kapustę i smaż kilka minut, aż trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
  3. Na drugiej patelni przesmaż pokrojone w średnią kostkę boczek i cebulę. Dorzuć razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Podlej białym winem, mieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Dodaj drobno posiekany koperek.
  4. Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie osusz. Obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez kilka minut na każdej ze stron. Gorące podawaj z kapustą zasmażaną.

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.