Kotlet schabowy marynowany w sosie Teriyaki z kapustą zasmażaną

Kotlet schabowy marynowany w sosie Teriyaki z zasmażaną kapustą

Czas Przygotowania 115 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Marynata Teriyaki

  •        4 kotlety schabowe

  •        2 jajka

  •        Kilka łyżek mąki

  •        200 g bułki tartej

  •        Tłuszcz do smażenia

KAPUSTA ZASMAŻANA:

  •        TABASCO® Pepper Sauce

  •        1 średnia główka kapusty stożkowej

  •        100 g wędzonego boczku

  •        1 cebula

  •        150 ml białego wina

  •        Kilka gałązek koperku

  •        Kilka łyżek oleju

  •        Sól, pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Kotlety umyj i rozbij tłuczkiem na ulubioną grubość. Ułóż w pojemniku i zalej Marynatą Teriyaki Kikkoman. Odstaw na 1-2 godz. do lodówki.

  2. Kapustę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kapustę i smaż kilka minut, aż trochę zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

  3. Na drugiej patelni przesmaż pokrojone w średnią kostkę boczek i cebulę. Dorzuć razem z wytopionym tłuszczem do kapusty. Podlej białym winem, mieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Pepper Sauce. Dodaj drobno posiekany koperek.

  4. Kotlety wyjmij z marynaty i delikatnie osusz. Obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przez kilka minut, na każdej ze stron. Gorące podawaj z kapustą zasmażaną.

  5. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

250 ml
17,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select