Kotlety wieprzowe w sosie sojowym

Kotlety wieprzowe w sosie sojowym

Czas Przygotowania 80 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Amerykańska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 pomidor
  • oregano
  • tymianek
  • 300g ziemniaków

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Do pojemnika blendera włóż dżem, oliwę z oliwek oraz 8 łyżek sosu sojowego. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Przypraw pieprzem. Powstałą marynatę wylej na kotlety, dokładnie obtocz z każdej strony. Marynuj przez 40-50 minut. Piecz przez 10 minut w 200°C (góra/dół) lub 180°C (termoobieg).  Po tym czasie obróć kotlety na drugą stronę. Połóż pokrojone w plasterki pomidory skropione oliwą, 2 łyżkami sosu sojowego, oregano, tymiankiem. Podkręć temperaturę do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut. Ugotuj ziemniaki, a następnie je utłucz. Smacznego!  

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
13,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
10,99 zł
Please select
250 ml
Naklejki
vegan
15,99 zł
Please select
1000 ml
Naklejki
vegan
31,99 zł