Powrót
Udostępnij:

Kotlety wieprzowe w sosie sojowym

80 min
4  osoby
YouTube

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Amerykańska
  • Dieta Białkowa

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 pomidor
  • oregano
  • tymianek
  • 300g ziemniaków

Sposób przygotowania

Do pojemnika blendera włóż dżem, oliwę z oliwek oraz 8 łyżek sosu sojowego. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Przypraw pieprzem. Powstałą marynatę wylej na kotlety, dokładnie obtocz z każdej strony. Marynuj przez 40-50 minut. Piecz przez 10 minut w 200°C (góra/dół) lub 180°C (termoobieg).  Po tym czasie obróć kotlety na drugą stronę. Połóż pokrojone w plasterki pomidory skropione oliwą, 2 łyżkami sosu sojowego, oregano, tymiankiem. Podkręć temperaturę do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut. Ugotuj ziemniaki, a następnie je utłucz. Smacznego!

 

Produkty z przepisu

array(0) { }