Kremowa zupa grzybowa

Kremowa zupa grzybowa

Czas Przygotowania 100 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Amerykańska

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        Garść świeżych kurek

  •        Garść świeżych podgrzybków

  •        Garść suszonych borowików

  •        Kilka świeżych pieczarek

  •        1-2 średnie ziemniaki

  •        1 biała cebula

  •        2-3 ząbki czosnku

  •        50 ml białego wina

  •        80 ml śmietany 30%

  •        2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18%

  •        Natka pietruszki

  •        Olej rydzowy

  •        Kawałek masła

  •        Pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Grzyby suszone namocz na godzinę w zimnej wodzie, potem ugotuj i odstaw.

  2. Świeże grzyby dobrze oczyść, umyj i osusz. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na maśle. Dodaj pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłóż).

  3. Podlej białym winem, po krótkiej chwili wlej wywar z borowikami i około pół litra wody. Gotuj kilkanaście minut. Całość zmiksuj. Dolej śmietanę 30%. Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  4. Odłożone grzyby pokrój na cienkie paski, przesmaż krótko na maśle do momentu, aż się ładnie skarmelizują. Ułóż po kilka plasterków na każdą porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skrop kilkoma kroplami oleju rydzowego.

  5. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select