Powrót
Udostępnij:

Kremowa zupa grzybowa

100 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Amerykańska
  • Kuchnia Polska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • garść świeżych kurek
  • garść świeżych podgrzybków
  • kilka świeżych pieczarek
  • garść suszonych borowików
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 80 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • olej rydzowy
  • kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • Sos Sojowy Kikkoman
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Grzyby suszone namocz godzinę w zimnej wodzie, potem ugotuj i odstaw.
  2. Świeże grzyby dobrze oczyść, umyj i osusz. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na maśle. Dodaj pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłóż).
  3. Podlej białym winem, po krótkiej chwili wlej wywar z borowikami i około pół litra wody. Gotuj kilkanaście minut. Całość zmiksuj. Dolej śmietanę (30%). Dopraw do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Odłożone grzyby pokrój na cienkie paski, przesmaż krótko na maśle do momentu, aż się ładnie skarmelizują. Ułóż po kilka plasterków na każdą porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skrop kilkoma kroplami oleju rydzowego.

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }