
Kremowa zupa grzybowa
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Amerykańska
Składniki
- garść świeżych kurek
- garść świeżych podgrzybków
- kilka świeżych pieczarek
- garść suszonych borowików
- 1-2 średnie ziemniaki
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 80 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- olej rydzowy
- kawałek masła
- 50 ml białego wina
- Sos Sojowy Kikkoman
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Grzyby suszone namocz godzinę w zimnej wodzie, potem ugotuj i odstaw.
- Świeże grzyby dobrze oczyść, umyj i osusz. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na maśle. Dodaj pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłóż).
- Podlej białym winem, po krótkiej chwili wlej wywar z borowikami i około pół litra wody. Gotuj kilkanaście minut. Całość zmiksuj. Dolej śmietanę (30%). Dopraw do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Odłożone grzyby pokrój na cienkie paski, przesmaż krótko na maśle do momentu, aż się ładnie skarmelizują. Ułóż po kilka plasterków na każdą porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skrop kilkoma kroplami oleju rydzowego.