Kremowa zupa grzybowa

Kremowa zupa grzybowa

Czas Przygotowania 100 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Amerykańska

Składniki Składniki

  • garść świeżych kurek
  • garść świeżych podgrzybków
  • kilka świeżych pieczarek
  • garść suszonych borowików
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 80 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • olej rydzowy
  • kawałek masła
  • 50 ml białego wina
  • Sos Sojowy Kikkoman
  • czarny pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Grzyby suszone namocz godzinę w zimnej wodzie, potem ugotuj i odstaw.
  2. Świeże grzyby dobrze oczyść, umyj i osusz. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na maśle. Dodaj pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłóż).
  3. Podlej białym winem, po krótkiej chwili wlej wywar z borowikami i około pół litra wody. Gotuj kilkanaście minut. Całość zmiksuj. Dolej śmietanę (30%). Dopraw do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  4. Odłożone grzyby pokrój na cienkie paski, przesmaż krótko na maśle do momentu, aż się ładnie skarmelizują. Ułóż po kilka plasterków na każdą porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skrop kilkoma kroplami oleju rydzowego.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
10,99 zł
Please select