
Kurczak z woka z naturalnie warzonym sosem sojowym, pomarańczą i imbirem
Składniki
udziki i pierś z kurczaka, sos sojowy Kikkoman, musztarda, miód, sok pomarańczowy, imbir, orzeszki pini, groszek cukrowy, papryka czerwona, fasolka szparagowa
Sposób przygotowania
W małej miseczce wymieszaj musztardę, miód, naturalnie warzony sos sojowy , sok pomarańczowy i imbir. Następnie umyj i oczyść udziki i piersi z kurczaka, pokrój je w równe paski. Zalej przygotowaną wcześniej marynatą, przykryj folią i odstaw na co najmniej 2 godziny. Rozgrzej patelnię i na miodzie upraż orzeszki pini. Gdy się zarumienią odsącz i odłóż na bok. Na tą samą patelnię dodaj olej i usmaż zamarynowanego wcześniej kurczaka. Po usmażeniu odłóż na bok i wciąż na tej samej patelni przesmaż warzywa. Dołóż ponownie usmażonego kurczaka wraz z resztą marynaty wymieszaj i odstaw przed podaniem. Wyłóż na talerz i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.