
Łosoś Teriyaki
Składniki
- Kikkoman Marynata Teriyaki
- TABASCO® Pepper Sauce
- 150 g filetu z łososia
- 4 pieczarki
- 2 brukselki
- 1/2 pora
- 1/2 marchewki
- Kilka łodyżek szczypiorku
- Klarowane masło lub olej do smażenia
- 1 łyżeczka zimnego masła
- Sól
Sposób przygotowania
Łososia oczyść, umyj i osusz. Brukselkę podziel na osobne liście i zblanszuj. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i zblanszuj. Pora przekrój wzdłuż i smaż do miękkości.
Trzy pieczarki pokrój w plastry skrop TABASCO® Pepper Sauce i przesmaż na maśle, dopraw solą. Pozostałą pieczarkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój nożem na cienkie płatki.
Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę klarowanego masła i smaż łososia od strony skóry. Gdy skórka się skarmelizuje przewróć łososia na drugą stronę i smaż minutę. Na koniec dodaj posiekany czosnek i zalej Marynatą Teriyaki Kikkoman.
Usmażonego łososia ułóż na talerzu, a na patelnię dodaj kawałek zimnego masła i wszystko wymieszaj.
Łososia podawaj z blanszowaną brukselką i marchewką, smażonymi pieczarkami, grillowanym porem i płatami surowych pieczarek. Całość posyp szczypiorkiem i polej ciepłym sosem z patelni.
Smacznego 😊!