Powrót
Udostępnij:

Łosoś z kalafiorem

55 min
2-3  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Azjatycka
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 180 g łososia ze skórą
  • kilka boczniaków
  • pół papryczki chilli
  • 1 główka czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek zimnego masła
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 3 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
  • sól i pieprz

PUREE Z KALAFIORA

  • ¼ główki kalafi ora
  • sok z połowy cytryny
  • 20 g masła
  • 50 ml śmietanki 36%
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Łososia umyj i oczyść, zdejmij skórę (ale jej nie wyrzucaj). Skórę z łososia i czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz do momentu, aż skóra stanie się złota i chrupiąca, a czosnek stanie się miękki.
  2. Pokrój kalafi ora na mniejsze części i ugotuj do miękkości, zmiksuj na gładką masę, dodaj śmietanę i masło, dopraw solą i sokiem z cytryny.
  3. Na rozgrzanej patelni na maśle usmaż boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.
  4. Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj klarowane masło, połóż łososia i smaż przez 1,5 minuty, dodaj sos sojowy, miód
    i sok z cytryny oraz posiekaną papryczkę chili. Całość duś ok. 3 minuty. Łososia przewracaj co jakiś czas, aby cały był pokryty sosem. Pod koniec duszenia dodaj kawałek zimnego masła i wszystko zamieszaj.
  5. Tak przygotowanego łososia podawaj z puree z kalafi ora, smażonymi boczniakami, pieczonym czosnkiem i chipsem ze skóry z łososia. Całość polej sosem, w którym dusiła
    się ryba.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }