
Łosoś z kalafiorem
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Azjatycka
Składniki
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
- 180 g łososia ze skórą
- kilka boczniaków
- pół papryczki chilli
- 1 główka czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- kawałek zimnego masła
- 1 łyżka klarowanego masła
- 3 łyżki Sosu Sojowego Kikkoman Less Salt
- sól i pieprz
- ¼ główki kalafi ora
- sok z połowy cytryny
- 20 g masła
- 50 ml śmietanki 36%
- sól
Sposób przygotowania
- Łososia umyj i oczyść, zdejmij skórę (ale jej nie wyrzucaj). Skórę z łososia i czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz do momentu, aż skóra stanie się złota i chrupiąca, a czosnek stanie się miękki.
- Pokrój kalafi ora na mniejsze części i ugotuj do miękkości, zmiksuj na gładką masę, dodaj śmietanę i masło, dopraw solą i sokiem z cytryny.
- Na rozgrzanej patelni na maśle usmaż boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.
- Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj klarowane masło, połóż łososia i smaż przez 1,5 minuty, dodaj sos sojowy, miód i sok z cytryny oraz posiekaną papryczkę chili. Całość duś ok. 3 minuty. Łososia przewracaj co jakiś czas, aby cały był pokryty sosem. Pod koniec duszenia dodaj kawałek zimnego masła i wszystko zamieszaj.
- Tak przygotowanego łososia podawaj z puree z kalafi ora, smażonymi boczniakami, pieczonym czosnkiem i chipsem ze skóry z łososia. Całość polej sosem, w którym dusiła się ryba.