Łosoś z kalafiorem

Aromatyczny łosoś z kalafiorem

Czas Przygotowania 55 min Liczba Porcji 2 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Azjatycka

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy LESS SALT

  •        180 g łososia ze skórą

  •        1 główka czosnku

  •        Kilka boczniaków

  •        Pół papryczki chili

  •        Sok z połowy cytryny

  •        2 łyżki miodu

  •        Kawałek zimnego masła

  •        1 łyżka klarowanego masła

  •        Sól i pieprz

PUREE Z KALAFIORA:

  •        1/4 główki kalafiora

  •        20 g masła

  •        50 ml śmietanki 36%

  •        Sok z połowy cytryny

  •        Sól

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Łososia umyj i oczyść, zdejmij skórę (ale jej nie wyrzucaj). Skórę z łososia i czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz do momentu, aż skóra stanie się złota i chrupiąca, a czosnek stanie się miękki.

  2. Pokrój kalafiora na mniejsze części i ugotuj do miękkości, zmiksuj na gładką masę, dodaj śmietanę i masło, dopraw solą i sokiem z cytryny.

  3. Na rozgrzanej patelni na maśle usmaż boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.

  4. Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj klarowane masło, połóż łososia i smaż przez 1,5 minuty, dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód i sok z cytryny oraz posiekaną papryczkę chili. Całość duś ok. 3 minuty. Łososia przewracaj co jakiś czas, aby cały był pokryty sosem. Pod koniec duszenia dodaj kawałek zimnego masła i wszystko zamieszaj.

  5. Tak przygotowanego łososia podawaj z puree z kalafiora, smażonymi boczniakami, pieczonym czosnkiem i chipsem ze skóry z łososia. Całość polej sosem, w którym dusiła się ryba.

  6. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select