
Łosoś z warzywami i TABASCO® Pepper Sauce
Składniki
- 800 g łososia
- TABASCO® Pepper Sauce
- 1/2 kg marchewki
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 1 duża cebula
- 1 mały por (biała część)
- 3 szklanki wrzącej wody
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy
- natka pietruszki do dekoracji/Kolendra świeża
Sposób przygotowania
Łososia wyporcjować na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
W czasie gdy warzywa się gotują można upiec rybę.
Odlać trochę wywaru z warzyw i połączyć z pulpą pomidorową i TABASCO® Pepper Sauce
Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz pulpą pomidorową, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką, bazylią i oregano.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym.
Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku. Dodatkowo zagęszczą się soki z jarzyn. Przed podaniem udekorować natką pietruszki lub kolendrą.