
Mini burger z serem pleśniowym i grzybami
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Meksykańska
Składniki
- 500 g łopatki wołowej
- 200 g sera Lazur
- 1 jajko
- kilka średnich pieczarek
- kilka liści ulubionej sałaty
- 1 czerwona cebula
- 4 bułki
- tłuszcz do smażenia
- Sos Sojowy Kikkoman Less Salt
- kilka łyżek Musztardy Bawarskiej Develey
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Zmiel łopatkę, dodaj jajko, przypraw sosem sojowym oraz pieprzem. Całość wymieszaj, uformuj 4 równe kotlety. Usmaż je na dobrze rozgrzanej niewielkiej ilości tłuszczu lub upiecz na grillu. Kotleta nie należy wysmażać mocno, środek powinien zostać lekko różowy.
- Pieczarki pokrój w plastry i delikatnie zrumień je na patelni. Bułki przekrój i opiecz w piekarniku lub tosterze. Majonez wymieszaj z musztardą i posmaruj wewnętrzne strony bułek.
- Na dolną cześć bułki ułóż kawałek sera lazur i kotleta. Następnie ułóż smażone pieczarki cebulę pokrojoną w pióra i sałatę. Wszystko przykryj górną częścią podpieczonej bułki.