
Naleśniki z musem brzoskwiniowym lub ananasowym
Składniki
- Del Monte Ananasy plastry lub Del Monte Brzoskwinie połówki
- 6 jajek
- 300 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml jasnego, płynnego miodu
- 100 g masła
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Zrób zagłębienie na środku i dodaj żółtka. Mieszaj od środka widelcem, następnie powoli dodaj mleko, aby otrzymać gładką, pozbawioną grudek masę.
Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. W misce ubij białka jaj do sztywnej piany. Włóż łyżkę piany do ciasta i zagnieć. Następnie dodaj stopione masło i resztę piany z białek. Zagniataj razem delikatnie, aż będzie całkiem gładkie.
Aby zrobić sos, podgrzej razem miód i masło, dodaj rozdrobnione Ananasy Del Monte lub Brzoskwinie Del Monte, dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Pozostaw do lekkiego ochłodzenia.
Natłuść gorącą patelnię. Nakładaj naleśniki na patelnię tak, aby nie nachodziły na siebie. Smaż do czasu pojawienia się pęcherzyków, następnie odwróć i smaż po drugiej stronie.
Podawaj od razu z ciepłym musem.
Smacznego 😊!