Paprykowy gulasz ziemniaczany z kulkami kiełbasy

Paprykowy gulasz ziemniaczany z kulkami kiełbasy

Czas Przygotowania 60 min Liczba Porcji 5 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  • 150g boczku wieprzowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • sól
  • 1,6kg ziemniaków
  • 1 łyżka Pasty Parykowej Univer łagodnej lub ostrej

Na kulki kiełbasy:

  • 300g mielonego mięsa wieprzowego (lub udźca z indyka)
  • 100g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę, a obraną cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni podgrzać boczek wieprzowy, aż się wytopi, a w międzyczasie dodać olej. Podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kminek i zmiażdżony czosnek, smażyć  przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać paprykę i odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu się papryki. Dodać pastę paprykową, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora (obranego ze skórki) i sól. Gotować przez 10-15 minut.

W międzyczasie, pokroić ziemniaki na plastry i dodać do sosu paprykowego. Dolać trochę wody, tak aby prawie przykryła ziemniaki. Wymieszać kilka razy, a następnie gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Mięso i boczek zmieszać razem, doprawić solą i pieprzem, startym czosnkiem i papryką. Mokrymi rękami uformować z tej masy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Dodać kulki do na wpół miękkich ziemniaków i gotować ok. 20 minut. Pod koniec spróbować  i w razie potrzeby dosolić lub dodać przyprawy.

Produkty z Przepisu

70 g
4,69 zł
70 g
4,69 zł