
Paprykowy gulasz ziemniaczany z kulkami kiełbasy
Składniki
- 150g boczku wieprzowego
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- sól
- 1,6kg ziemniaków
- 1 łyżka Pasty Parykowej Univer łagodnej lub ostrej
Na kulki kiełbasy:
- 300g mielonego mięsa wieprzowego (lub udźca z indyka)
- 100g wędzonego boczku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kostkę, a obraną cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni podgrzać boczek wieprzowy, aż się wytopi, a w międzyczasie dodać olej. Podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kminek i zmiażdżony czosnek, smażyć przez około 30 sekund. Po tym czasie dodać paprykę i odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu się papryki. Dodać pastę paprykową, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora (obranego ze skórki) i sól. Gotować przez 10-15 minut.
W międzyczasie, pokroić ziemniaki na plastry i dodać do sosu paprykowego. Dolać trochę wody, tak aby prawie przykryła ziemniaki. Wymieszać kilka razy, a następnie gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Mięso i boczek zmieszać razem, doprawić solą i pieprzem, startym czosnkiem i papryką. Mokrymi rękami uformować z tej masy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Dodać kulki do na wpół miękkich ziemniaków i gotować ok. 20 minut. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby dosolić lub dodać przyprawy.