
Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- 600 g chudego steku wołowego
- 1 duży pomidor
- 4 ząbki czosnku
- 50 g rukoli
- 40 g masła
- Bagietka
- 2 plasterki cytryny
- 2 łyżki prażonej cebuli
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, dodaj czerwone wino, Sos sojowy Kikkoman oraz cytrynę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
W naczyniu żaroodpornym połóż stek i zalej go marynatą. Obtocz dokładnie z każdej strony. Pozostaw do zamarynowania na 40-50 min.
Na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek ułóż steki, obsmaż z każdej strony. Marynatę przelej do osobnej miseczki.
Na czystej patelni wyłóż folię aluminiową, połóż na niej steki, a obok posiekanego pomidora. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Piecz góra-dół przez 12-15min w 200°C lub termoobieg 180°C.
Upieczone steki ułóż na czystej folii aluminiowej, zawiń i odstaw na 10 minut.
Na czystej patelni rozpuść masło, posiekany czosnek, wlej marynatę i pozwól jej odparować, aż sos zgęstnieje, wtedy zdejmij z patelni.
Pokrój steki w cienkie plasterki. Na podpieczonych grzankach ułóż rukolę, plasterki mięsa, podpieczone pomidorki oraz prażoną cebulę. Na wierzch dodaj sos powstały z marynaty.
Smacznego 😊!