Pieczone Żeberka BBQUE

Pieczone Żeberka BBQUE

Czas Przygotowania 210 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Amerykańska

Składniki Składniki

  • 2 paski żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
  • 7 łyżek sosu BBQUE z sosem śliwkowym i aromatyczną nutą drewna bukowego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 60 mililitrów wody
  • 4 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Przed pieczeniem żeberka należy zamarynować . Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do mięsa. Piekarnik rozgrzej do 135 stopni (grzanie góra-dół). Żeberka owiń szczelnie folią aluminiową i połóż na środkową półkę piekarnika, na ruszcie lub blaszce do pieczenia.

Po 3 godzinach pieczenia odwiń żeberka z folii i zwiększ temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij żeberka z piekarnika i podawaj z ulubioną sałatką.

Smacznego!

Produkty z Przepisu