
Pieczone Żeberka BBQUE
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
- 7 łyżek sosu BBQUE z sosem śliwkowym i aromatyczną nutą drewna bukowego
- 4 łyżeczki musztardy
- 60 mililitrów wody
- 4 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Przed pieczeniem żeberka należy zamarynować . Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do mięsa. Piekarnik rozgrzej do 135 stopni (grzanie góra-dół). Żeberka owiń szczelnie folią aluminiową i połóż na środkową półkę piekarnika, na ruszcie lub blaszce do pieczenia.
Po 3 godzinach pieczenia odwiń żeberka z folii i zwiększ temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij żeberka z piekarnika i podawaj z ulubioną sałatką.
Smacznego!