
Pieczony schab ze śliwką
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Develey Premium Musztarda Miodowa
- Develey Sos Czosnkowy
- 1 kg schabu wieprzowego
- 300-400 g śliwek suszonych bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- Miód
- Olej rzepakowy
- Suszony majeranek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śliwki podduś w Sosie sojowym Kikkoman z dodatkiem wody, po ostudzeniu odcedź. Schab opłucz. Za pomocą długiego, wąskiego noża zrób otwór przez środek wzdłuż mięśnia.
Następnie nafaszeruj schab śliwkami, zwiąż sznurkiem, posól, popieprz i obsmaż równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zrumieniona.
Z Sosu sojowego Kikkoman, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządź marynatę, którą dokładnie wetrzyj w mięso.
Piecz schab w 180°C przez ok. 1-1,5 godziny.
Serwuj z Musztardą Miodową Develey Premium lub Sosem Czosnkowym Develey
Smacznego 😊!