Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Mutti Pasata Przecier Pomidorowy
- 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
- 100 g ryżu
- Biała kapusta średniej wielkości
- 700 g bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego)
- 1 łyżeczka oregano, świeży tymianek
- Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 30%
- Do podania: ugotowane ziemniaki, jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Mięso włoż do większej miski. Ryż ugotuj, przelej zimną wodą na sicie i dodaj do mięsa.
Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj i dobrze wyrób dłonią.
Uformuj niewielkie podłużne kotlety. Wytnij głąb ze środka kapusty, następnie włóź ją do dużego garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu, gotuj przez około 8 minut na małym ogniu.
Wyjmij kapustę z wrzątku, ostudź. Rozbierz kapustę z liści, odetnij delikatne zgrubienia z każdego liścia, następnie nałóż przygotowane porcje mięsa.
Zawijaj jak krokiety. Gołąbki obsmaż na patelni na maśle z oliwą. Zagotujć bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postaw na gazie, przykryć i gotuj przez około 45 - 60 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodaj Pasatę przecier pomidorowy Mutti i śmietanę. Zagotuj, dopraw oregano. Gotuj przez 5 minut, następnie opcjonalnie dodaj świeży tymianek.
Smacznego 😊!