Pyszne grillowane awokado
Składniki
- Sos Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem lub
- Sos Barbecue z Pieczonym Boczkiem
- 4 dojrzałe awokado
- 500 g zielonych szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 drobne dymki
- 100 g pieczarek
- 40 g masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 20 ml soku z cytryny
- Bagietka
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Bagietkę pokrój na bardzo cienkie plasterki, posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i umieść na patelni zwykłej, grillowej lub na grillu. Usmaż na złoty kolor, przewracając w międzyczasie na drugą stronę. Po usmażeniu posól delikatnie bagietki.
Oczyść szparagi i obierz dolną część, następnie odetnij końce i wyparz je we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Następnie włóż je na chwilę do lodowatej wody. Posmaruj szparagi oliwą z oliwek i podpiecz je na grillu przez kilka minut, a następnie pokrój na kawałki.
Natkę z pietruszki drobno pokrój. Opłucz pomidorki koktajlowe i przekrój na pół. Dymkę oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
Pieczarki umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki, a następnie usmaż na maśle na średnim ogniu na patelni zwykłej lub grillowej przez 5 minut, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni skrop je sokiem z cytryny.
Następnie na patelni podsmaż krótko dymkę, a potem dodaj pomidory i smaż je jeszcze minutę. Całość wymieszaj ze szparagami i Sosem BBQUE Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem lub Sosem BBQUE Barbecue z Pieczonym Boczkiem.
Dopraw pietruszką, solą i pieprzem.
Awokado przekrój na pół, usuń pestki i grilluj przez 3-4 minuty, następnie nafaszeruj je sałatką i udekoruj grzankami i pietruszką.
Smacznego 😊!