
Pyszne kotlety schabowe w Sosie sojowym Kikkoman
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- 4 kotlety wieprzowe
- 1 pomidor
- 300 g ziemniaków
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- Oregano
- Tymianek
Sposób przygotowania
Do pojemnika blendera włóż dżem, oliwę z oliwek oraz 8 łyżek Sosu sojowego Kikkoman. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę. Przypraw pieprzem. Powstałą marynatę wylej na kotlety, dokładnie obtocz z każdej strony.
Marynuj przez 40-50 minut. Piecz góra-dół przez 10 minut w 200°C lub w termoobiegu 180°C.
Po tym czasie obróć kotlety na drugą stronę. Połóż pokrojone w plasterki pomidory skropione oliwą, 2 łyżkami Sosu sojowego Kikkoman, posyp oregano i tymiankiem.
Podkręć temperaturę do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut. Ugotuj ziemniaki, a następnie je utłucz.
Smacznego 😊!