Ragout z dziczyzny na dyni piżmowej

Ragout z dziczyzny na dyni piżmowej

Czas Przygotowania 240 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Europejska

Składniki Składniki

  • 800 g dziczyzny (udziec lub łopatka) pokrojonej w kostkę o wielkości 3 cm
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml wytrawnego wina
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 60 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 200 g kurek
  • 100 g masła
  • 60 g sosu BBQUE z sosem żurawinowym i piwem
  • 2 dynie piżmowe
  • 60 g masła

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 120 ° C (piekarnik z termoobiegiem 110 ° C). Włoszczyznę, czosnek i cebulę drobno pokrój. Na patelni podsmaż mięso na oleju i dopraw solą i pieprzem. W garnku podsmaż cebulę i włoszczyznę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając nadal podgrzewaj całość. Potem kilkakrotnie polewaj sos niewielką ilością wina i ponownie zagotuj przez chwilę. Dodaj mięso, czosnek i zioła. Całość zagotuj i zagęść niewielką ilością mąki zmieszanej z winem. Następnie przełóż dane do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3-4 godziny do miękkości.

Po ugotowaniu dopraw całość sosem BBQUE, solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem drobno posiekaj szczypiorek i boczek. Kurki umyj i oczyść, w razie potrzeby przekrój na pół, a następnie smaż całość na patelni przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj masło i dopraw solą. Całość wymieszaj z upieczonym mięsem.

W międzyczasie umyj dynie, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i miąższ, przekrój na krzyż, a następnie grilluj z obu stron przez około 20 minut na średnim ogniu. Następnie wlej ragout do połówek dyni i udekoruj sosem BBQUE.

Produkty z Przepisu