Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem

Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem

Czas Przygotowania 100 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Azjatycka

Składniki Składniki

  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 50 g sera feta
  • 200 g sera twarogowego
  • 500 g szpinaku
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • Sos Czosnkowo-Ziołowy Develey (240 g)
  • 1 łyżka TABASCO® Green Sauce
  • sól, pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Rozpuść masło w głębokiej patelni, dodaj drobno posiekany szpinak i smaż aż będzie miękki. Zasmaż mąką, dodaj mleko i gotuj do połączenia składników.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj oddzielone żółtka jajka (żółtka dodajemy, kiedy potrawa już się nie gotuje), wymieszaj.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozprowadź na niej przygotowaną masę i wygładź przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temp. 180°C 5-10 min, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Przygotuj nadzienie z sera feta, sera twarogowego i sosu TABASCO®.
  5. Po upieczeniu połóż ciasto w chłodne miejsce do ostudzenia. Usuń papier do pieczenia, rozsmaruj nadzienie i ułóż plastry wędzonego łososia. Dopraw sosem TABASCO® do smaku, całość delikatnie zwiń w rulon w folię stretchową lub aluminiową i pozostaw na godzinę w lodówce. Potem pokrój w krążki jak sushi lub pod lekkim kątem. Serwuj z sosem Czosnkowo-Ziołowym.