
Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Azjatycka
Składniki
- 250 g wędzonego łososia w plastrach
- 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 50 g sera feta
- 200 g sera twarogowego
- 500 g szpinaku
- 50 g mąki
- 50 g masła
- Sos Czosnkowo-Ziołowy Develey (240 g)
- 1 łyżka TABASCO® Green Sauce
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozpuść masło w głębokiej patelni, dodaj drobno posiekany szpinak i smaż aż będzie miękki. Zasmaż mąką, dodaj mleko i gotuj do połączenia składników.
- Zdejmij z ognia i dodaj oddzielone żółtka jajka (żółtka dodajemy, kiedy potrawa już się nie gotuje), wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozprowadź na niej przygotowaną masę i wygładź przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temp. 180°C 5-10 min, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przygotuj nadzienie z sera feta, sera twarogowego i sosu TABASCO®.
- Po upieczeniu połóż ciasto w chłodne miejsce do ostudzenia. Usuń papier do pieczenia, rozsmaruj nadzienie i ułóż plastry wędzonego łososia. Dopraw sosem TABASCO® do smaku, całość delikatnie zwiń w rulon w folię stretchową lub aluminiową i pozostaw na godzinę w lodówce. Potem pokrój w krążki jak sushi lub pod lekkim kątem. Serwuj z sosem Czosnkowo-Ziołowym.