
Sałatka z marynowanych warzyw
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Polska
Składniki
- Kikkoman sos sojowy 100 ml
- Woda 200 ml
- Cukier 100 g
- Ocet ryżowy 150 ml
- Cynamon 1 laska
- Liść laurowy 3 szt
- Wybrane warzywa (np. marchew, cebula, ogórek, rzodkiew itp.) 1 kg
- Opcjonalnie przyprawy: po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu
Sposób przygotowania
- Pokroić warzywa w kawałki wielkości ok. 3cm.
- Zagotować sos sojowy z wodą, octem, cukrem i przyprawami.
- Zalać warzywa marynatą i odstawić na co najmniej jeden dzień.
- Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki.
- Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja.
- Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia.
- Nie odwracaj do góry dnem.