
Sałatka z ogórka, rzodkiewek w delikatnym dressingu
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 limonka
- 1 mała marchew
- szczypior
- Sos Sojowy Kikkoman Less Salt
- Oliwa z Oliwek Extra Virgin
- kolendra lub natka pietruszki
- brązowy cukier
Sposób przygotowania
- Ogórki obierz (celowo niedokładnie) ze skórki przy użyciu obieraczki. Na mandolinie lub po prostu ostrym nożem potnij ogórki i rzodkiewki na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
- Sporządź dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w kostkę.
- Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem sałatkowym i udekoruj świeżymi ziołami.