
Słodkie koperty z brzoskwiniami
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 1 jajko
- 4 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
- 1 łyżeczka wody
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 puszki brzoskwiń Del Monte
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę z pergaminem do pieczenia.
- Osiem połówek brzoskwiń umieść na papierze kuchennym, aby usunąć nadmiar płynu.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, uformuj za pomocą wałka na kształt dużego kwadratu. Następnie pokrój na cztery mniejsze kwadraty i połóż je na blasze.
- Rozprowadź jedną łyżeczkę dżemu po przekątnej każdego ciasta. Połóż 2 kawałki brzoskwini na każdej linii. Złóż przeciwległe narożniki ciasta na owocach, tak jakbyś okrywał je kocem.
- Ubij jajko i wodę razem, a następnie posmaruj nim każde ciastko.
- Piecz w piekarniku przez około 15 min. lub do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem należy schłodzić.