Powrót
Udostępnij:

Słodkie koperty z brzoskwiniami

30 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 puszki brzoskwiń Del Monte

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę z pergaminem do pieczenia.
  2. Osiem połówek brzoskwiń umieść na papierze kuchennym, aby usunąć nadmiar płynu.
  3. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, uformuj za pomocą wałka na kształt dużego kwadratu. Następnie pokrój na cztery mniejsze kwadraty i połóż je na blasze.
  4. Rozprowadź jedną łyżeczkę dżemu po przekątnej każdego ciasta. Połóż 2 kawałki brzoskwini na każdej linii. Złóż przeciwległe narożniki ciasta na owocach, tak jakbyś okrywał je kocem.
  5. Ubij jajko i wodę razem, a następnie posmaruj nim każde ciastko.
  6. Piecz w piekarniku przez około 15 min. lub do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem należy schłodzić.

Produkty z przepisu

array(0) { }