Sos dyniowy z jabłkami i sezamem

Sos dyniowy z jabłkami i sezamem

Czas Przygotowania 60 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

Dynia Hokkaido                                                250 g Kwaśne jabłka(szara reneta)                       250 g Cynamon mielony                                     1 łyżeczka Miód lipowy                                                2 łyżeczki Pektyna do dżemów                                 3 łyżeczki Starty sezam                                              3 łyżeczki Kikkoman sos sojowy o obniżonej wartości soli                                                                 50 ml

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić na małym ogniu do miękkości, zblendować.
  2. Gotując dalej dodać cynamon, imbir, miód, pektynę, sezam i sos sojowy, wymieszać i gotować 2-3 min.
  3. Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki.
  4. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja.
  5. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C.
  6. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia.
  7. Nie odwracaj do góry dnem.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
12,96 zł

Inne Przepisy