
Sos dyniowy z jabłkami i sezamem
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Polska
Składniki
Dynia Hokkaido 250 g
Kwaśne jabłka(szara reneta) 250 g
Cynamon mielony 1 łyżeczka
Miód lipowy 2 łyżeczki
Pektyna do dżemów 3 łyżeczki
Starty sezam 3 łyżeczki
Kikkoman sos sojowy o obniżonej wartości soli 50 ml
Sposób przygotowania
- Dynię i jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić na małym ogniu do miękkości, zblendować.
- Gotując dalej dodać cynamon, imbir, miód, pektynę, sezam i sos sojowy, wymieszać i gotować 2-3 min.
- Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki.
- Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja.
- Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia.
- Nie odwracaj do góry dnem.