Sos dyniowy z jabłkami i sezamem

Aromatyczny sos dyniowy z jabłkami i sezamem

Czas Przygotowania 60 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy LESS SALT

  •        Dynia Hokkaido
  •        250 g kwaśnych jabłek
  •        250 g cynamonu mielonego
  •        1 łyżeczka miodu lipowego
  •        2 łyżeczki pektyny do dżemów
  •        3 łyżeczki startego sezamu

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Dynię i jabłka obierz, pokrój w kostkę, duś na małym ogniu do miękkości, na koniec zblenduj.

  2. Gotuj dalej, dodaj cynamon, imbir, miód, pektynę, sezam i Sos sojowy LESS SALT Kikkoman, wymieszaj i gotuj 2-3 min.

  3. Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki.

  4. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja.

  5. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C.

  6. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

  7. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select