
Spaghetti z cukinią
Składniki
• 360 g of Spaghetti Grossi nr 5 Rummo
• 600 g cukinii
• 80 -100 g startego parmezanu
• 1 pęczek bazylii
• 1 ząbek czosnku
• sól i pieprz
• Oliwa z oliwek Extra Virgin
Sposób przygotowania
Cukinie pokrój w plastry i smaż przez ok. 5 min na oliwie z oliwek. Następnie połóż usmażone plastry na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i przypraw je solą i pieprzem. Ugotuj Spaghetti Grossi, według czasu podanego na opakowaniu. Nie wylewaj wody pozostałej po ugotowaniu makaronu. Podsmaż ząbek czosnku na patelni, dodaj do niego ugotowany makaron i wymieszaj z parmezanem. Zgaś płomień i rozcieńcz całość delikatnie wodą, pozostałą po ugotowaniu makaronu. Następnie dodaj usmażone plastry cukinii i udekoruj całość świeżą bazylią, połączoną z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.