
Składniki
• 2 piersi z kurczaka ( mogą być podudzia bez kości ) • 1 duża cebula • 200 g pieczarek • masło lub oliwa z oliwek Mueloliva Extra Virgin • 1 papryka • 400g Pomidorów Drobno Krojonych Mutti • 2 łyżki śmietany 30% • sos sojowy Kikkoman (zamiast soli) • pieprz • 250 ml bulionu warzywnego • 1 łyżka musztardy francuskiej Develey Premium
Sposób przygotowania
W rondelku lub na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła (lub podgrzewany odrobinę oliwy z oliwek Olivana ) i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy kurczaka pokrojonego w paski. Do obsmażonego kurczaka dorzucamy pieczarki i mieszamy. Kiedy kurczak zrobi się miękki dodajemy bulion i dusimy, następnie dodajemy w kolejności łyżkę musztardy francuskiej, pomidory krojone Mutti oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowy Kikkoman. Na koniec dodajemy śmietanę . Jeżeli lubisz kwaśniejszą wersję możesz dodać śmietanę 18%, po jej wcześniejszym zahartowaniu.