
Szaszłyki z kurczaka z dipem pomidorowym
Składniki
- sos sojowy Kikkoman
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki papryki
- cynamon
- płatki chilli
- Oliwa z oliwek
- 8 dymek
- 800g filetu z piersi kurczaka
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- Mutti przecier pomidorowy
Sposób przygotowania
Wlej do miski 75ml sosu sojowego, dodaj sok z połowy limonki, paprykę, szczyptę cynamonu, łyżeczkę płatków chilli oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw. Posiekaj szczypiorek, a jaśniejsze części (końcówki dymki) pokrój w dłuższe paski. Pokrój kurczaka w grubszą kostkę. Nadziewaj kurczaka na patyczki na zmianę z paskami dymki. Gotowe szaszłyki polej zrobioną wcześniej marynatą, dokładnie obtocz z każdej strony. Włóż do lodówki na 20min. Posiekaj cebulę, czosnek oraz pomidory w kostkę. Do pomidorów dodaj łyżkę sosu sojowego Kikkoman, szczypiorek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj z łyżeczką przecieru pomidorowego. Grilluj szaszłyki przez około 10-12 minut. Podawaj z salsą pomidorową.