Powrót
Udostępnij:

Szaszłyki z kurczaka z dipem pomidorowym

25 min
6  osoby
YouTube

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Białkowa

Składniki

  • sos sojowy Kikkoman
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki papryki
  • cynamon
  • płatki chilli
  • Mueloliva oliwa z oliwek
  • 8 dymek
  • 800g  filetu z piersi kurczaka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • Mutti przecier pomidorowy

Sposób przygotowania

Wlej do miski 75ml sosu sojowego, dodaj sok z połowy limonki, paprykę, szczyptę cynamonu, łyżeczkę płatków chilli oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw. Posiekaj szczypiorek, a jaśniejsze części (końcówki dymki) pokrój w dłuższe paski. Pokrój kurczaka w grubszą kostkę. Nadziewaj kurczaka na patyczki na zmianę z paskami dymki. Gotowe szaszłyki polej zrobioną wcześniej marynatą, dokładnie obtocz z każdej strony. Włóż do lodówki na 20min.  Posiekaj cebulę, czosnek oraz pomidory w kostkę. Do pomidorów dodaj łyżkę sosu sojowego Kikkoman, szczypiorek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj z łyżeczką przecieru pomidorowego. Grilluj szaszłyki przez około 10-12 minut. Podawaj z salsą pomidorową.

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }