Szaszłyki z kurczaka z dipem pomidorowym

Szaszłyki z kurczaka z dipem pomidorowym

Czas Przygotowania 25 min Liczba Porcji 6 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • sos sojowy Kikkoman
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki papryki
  • cynamon
  • płatki chilli
  • Costa d'Oro oliwa z oliwek
  • 8 dymek
  • 800g  filetu z piersi kurczaka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • Mutti przecier pomidorowy

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Wlej do miski 75ml sosu sojowego, dodaj sok z połowy limonki, paprykę, szczyptę cynamonu, łyżeczkę płatków chilli oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw. Posiekaj szczypiorek, a jaśniejsze części (końcówki dymki) pokrój w dłuższe paski. Pokrój kurczaka w grubszą kostkę. Nadziewaj kurczaka na patyczki na zmianę z paskami dymki. Gotowe szaszłyki polej zrobioną wcześniej marynatą, dokładnie obtocz z każdej strony. Włóż do lodówki na 20min.  Posiekaj cebulę, czosnek oraz pomidory w kostkę. Do pomidorów dodaj łyżkę sosu sojowego Kikkoman, szczypiorek oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj z łyżeczką przecieru pomidorowego. Grilluj szaszłyki przez około 10-12 minut. Podawaj z salsą pomidorową.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
12,99 zł
150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
250 ml
Naklejki
vegan
14,49 zł
140 g
4,99 zł
130 g
4,99 zł
1000 ml
Naklejki
vegan
28,99 zł
1000ml
29,99 zł
500 ml
17,49 zł
750 ml
24,99 zł
250 ml
10,69 zł

Inne Przepisy