Powrót
Udostępnij:

Tarta jabłkowo - żurawinowa z syropem winnym

35 min
4  osoby

Poziom trudności: Masterchef

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Wegańska

Składniki

SKŁADNIKI NA TARTĘ:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka krojonych w kostkę jabłek
  • 2 rolki ciasta francuskiego 5 cm x 10 cm (na spód i wierzch)
  • Żurawina do mięs i serów Develey (220 g)
  • 10 g cukru pudru
  • 2 ml zapachu wanilinowego

NA SYROP:

  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa ziół do grzańca
  • 50 g cukru pudru
  • kilka kropel TABASCO® Habanero Sauce
  • 5 ml zapachu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Ułóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia, rozłóż
    owoce na środku (zakładając margines dla cięcia),
    dopraw waniliną i cukrem.
  2. Przykryj ciastem francuskim i posmaruj roztrzepanym
    jajkiem za pomocą pędzelka. Piecz ok. 10 min.
    do osiągnięcia złotego koloru.

Syrop

  1. Rozgrzej wino, dodaj cukier, mieszankę przypraw,
    wanilinę i sos TABASCO®. Redukuj do czasu
    osiągnięcia konsystencji syropu.
  2. Tartę podawaj pokrytą syropem, w otoczeniu lodów.

Produkty z przepisu

array(0) { }