Tarta jabłkowo - żurawinowa z syropem winnym

Tarta jabłkowo - żurawinowa z syropem winnym

Czas Przygotowania 35 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

SKŁADNIKI NA TARTĘ:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka krojonych w kostkę jabłek
  • 2 rolki ciasta francuskiego 5 cm x 10 cm (na spód i wierzch)
  • Żurawina do mięs i serów Develey (220 g)
  • 10 g cukru pudru
  • 2 ml zapachu wanilinowego
NA SYROP:
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa ziół do grzańca
  • 50 g cukru pudru
  • kilka kropel TABASCO® Habanero Sauce
  • 5 ml zapachu waniliowego

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Ułóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia, rozłóż owoce na środku (zakładając margines dla cięcia), dopraw waniliną i cukrem.
  2. Przykryj ciastem francuskim i posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piecz ok. 10 min. do osiągnięcia złotego koloru.
Syrop
  1. Rozgrzej wino, dodaj cukier, mieszankę przypraw, wanilinę i sos TABASCO®. Redukuj do czasu osiągnięcia konsystencji syropu.
  2. Tartę podawaj pokrytą syropem, w otoczeniu lodów.

Produkty z Przepisu

220 g
7,49 zł
60 ml
15,39 zł
Please select