
Tarta jabłkowo - żurawinowa z syropem winnym
Poziom Trudności:
Masterchef
Kuchnia:
Polska
Składniki
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
- 1 jajko
- 1 szklanka krojonych w kostkę jabłek
- 2 rolki ciasta francuskiego 5 cm x 10 cm (na spód i wierzch)
- Żurawina do mięs i serów Develey (220 g)
- 10 g cukru pudru
- 2 ml zapachu wanilinowego
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka stołowa ziół do grzańca
- 50 g cukru pudru
- kilka kropel TABASCO® Habanero Sauce
- 5 ml zapachu waniliowego
Sposób przygotowania
- Ułóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia, rozłóż owoce na środku (zakładając margines dla cięcia), dopraw waniliną i cukrem.
- Przykryj ciastem francuskim i posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piecz ok. 10 min. do osiągnięcia złotego koloru.
- Rozgrzej wino, dodaj cukier, mieszankę przypraw, wanilinę i sos TABASCO®. Redukuj do czasu osiągnięcia konsystencji syropu.
- Tartę podawaj pokrytą syropem, w otoczeniu lodów.