Powrót
Udostępnij:

Tartaletka na dwa sposoby

20 min
2-3  osoby
YouTube

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Europejska
  • Dieta Wegańska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

Tartaletka z mangowym chutneyem i serem pleśniowym :

  • ser pleśniowy lazur
  • świeże mango
  • ocet jabłkowy Develey
  • cukier
  • sól
  • białe wino
  • kolendra
  • TABASCO® Habanero Sauce
  • cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
  • orzechy włoskie
  • krem balsamiczny Develey

 

Tartaletka Caponata z chipsem z parmezanu :

  • 1 mały bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • seler naciowy
  • 1 cebula
  • pomidory drobno krojone Pulpa Mutti
  • cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
  • oliwki zielone Gordal królewskie drylowane (bez pestki)
  • łyżka kaparów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu winnego z białego wina Develey
  • TABASCO® Pepper Sauce
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • kiełki (dowolne)

 

Sposób przygotowania

Tartaletka z mangowym chutneyem i serem pleśniowym :

Pokrój drobno mango, wymieszaj z cukrem i octem (możemy dodać krem balsamiczny).

Całość podsmaż i dodaj białe wino. Następnie odparuj nadmiar płynu.

Dopraw cytrusowym sosem sojowym Poznu Kikkoman z odrobiną  TABASCO® Habanero Sauce.

Po ostygnięciu, napełnij tartaletki chutneyem i posyp pokruszonym serem pleśniowym. (Aby danie było wegańskie, zastąp ser pleśniowy odpowiednikiem sera wegańskiego )

Udekoruj tartaletkę świeżą kolendrą, posiekanym orzechem włoskim  oraz kawałkami mango.

Opcjonalnie możemy zamiast mango użyć figi.

 

Tartaletka Caponata z chipsem z parmezanu :

Caponata:

Cebulę , oliwki oraz kapary, seler pokrój na małe kawałki  i usmaż z dodatkiem oliwy z oliwek.

Na osobnej patelni, podsmaż bakłażan oraz pomidory drobno krojone Pulpa Mutti, aby nawodnić go słodkim sokiem z pomidorów.

Na koniec, wymieszaj wszystko razem wraz z przyprawami.

Płatki parmezanu :

Na papierze do pieczenia uformuj płatki parmezanu używając łyżeczki.

Piecz około 10 min. w bardzo gorącym piecu (220 °C/428 °F), aż kolor będzie złoty.

Płatkami udekoruj tartaletki.

Smacznego.

 

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }