Wegetariańskie Spaghetti Bolognese

Wegetariańskie Spaghetti Bolognese

Czas Przygotowania 100 min Liczba Porcji 8 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska

Składniki Składniki

  • 0,5 kg makaronu spaghetti (zwykłe lub pełnoziarniste)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1 duża czerwona cebula, grubo posiekana
  • 1 słodka czerwona papryka, grubo posiekana
  • 1 słodka żółta papryka, grubo posiekana
  • 1 duża główka kopru włoskiego, grubo posiekana
  • 1 średnia cukinia, grubo siekana
  • 1 średnia marchewka, grubo posiekana
  • 10 dg małych pieczarek, przekrojonych na pół
  • 1 mały kalafior, grubo posiekany
  • 1 średni bakłażan, grubo siekany
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego Mutti®
  • 1 ostra czerwona papryka (opcjonalnie)
  • 2 puszki Pomidorów Pelati bez skórki Mutti®
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 6 gałązek świeżego oregano
  • świeżo tarty ser Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Włóż warzywa do robota kuchennego i włącz tryb pulsacyjny. Przełóż do miski i odstaw na bok. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem, podsmaż czosnek i cebulę na średnim ogniu, do momentu aż cebula zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy Mutti® i mieszaj, aż całość będzie lekko skarmelizowana. Dodaj zmiksowane wcześniej warzywa i gotuj, mieszając. Wrzuć Pomidory Pelati bez skórki Mutti®, wymieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny, często mieszając, do momentu aż sos będzie bardzo gęsty i nabierze koloru. Jeśli sos za szybko zacznie gęstnieć, możesz kilka razy dolać niewielką ilość wody. Gotowy sos odłóż na bok lub przechowuj przez noc w lodówce w zamkniętym pojemniku.   Tuż przed ugotowaniem makaronu na niewielkim ogniu podgrzej sos. Wrzuć makaron do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj al dente. Odcedź, przelewając do szklanki nieco wody po ugotowanym makaronie. Połącz makaron z sosem, mieszaj przez 2 minuty, trzymając całość na małym ogniu. Uważaj, żeby makaron nie przywarł do dna patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz wlać wodę z makaronu – dodawaj po kilka łyżek na raz. Gotowe danie przełóż na talerz. Jeśli chcesz, możesz posypać makaron świeżo startym serem Parmigiano Reggiano. Smacznego!

Produkty z Przepisu

140 g
5,99 zł
Please select
130 g
5,99 zł
Please select
400 g
5,99 zł
Please select