Wegetariańskie Spaghetti Bolognese
Składniki
- Mutti Pelati Pomidory Całe
- Mutti Koncentrat Pomidorowy
- Rummo Spaghetti Linguine 13 Spaghetti Płaskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra czerwona papryczka
- 1 żółta papryka
- 1 główka kopru włoskiego
- 1 cukinia, grubo siekana
- 1 marchewka
- 100 g pieczarek
- 1 mały kalafior
- 1 średni bakłażan
- 1 łyżka soli kuchennej
- 6 gałązek świeżego oregano
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- Świeżo tarty ser Parmigiano Reggiano
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Włóż warzywa do robota kuchennego i włącz tryb pulsacyjny. Przełóż do miski i odstaw na bok.
Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem, podsmaż czosnek i cebulę na średnim ogniu, do momentu aż cebula zmięknie.
Dodaj koncentrat pomidorowy Mutti i mieszaj, aż całość będzie lekko skarmelizowana. Dodaj zmiksowane wcześniej warzywa i gotuj, mieszając.
Wrzuć Pomidory Pelati bez skórki Mutti, wymieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny, często mieszając, do momentu aż sos będzie bardzo gęsty i nabierze koloru. Jeśli sos za szybko zacznie gęstnieć, możesz kilka razy dolać niewielką ilość wody. Gotowy sos odłóż na bok lub przechowuj przez noc w lodówce.
Na niewielkim ogniu podgrzej sos tuż przed ugotowaniem makaronu. Wrzuć Rummo Spaghetti Linguine Rummo do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj al dente.
Odcedź, przelewając do szklanki nieco wody po ugotowanym makaronie. Połącz makaron z sosem, mieszaj przez 2 minuty, trzymając całość na małym ogniu. Uważaj, żeby makaron nie przywarł do dna patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz wlać wodę z makaronu, dodawaj po kilka łyżek na raz.
Gotowe danie przełóż na talerz. Jeśli chcesz, możesz posypać makaron świeżo startym serem Parmigiano Reggiano.
Smacznego 😊!