Wegetariańskie Spaghetti Bolognese

Wegetariańskie Spaghetti Bolognese

Czas Przygotowania 100 min Liczba Porcji 8 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Śródziemnomorska

Składniki Składniki

  •        Mutti Pelati Pomidory Całe

  •        Mutti Koncentrat Pomidorowy

  •        Rummo Spaghetti Linguine 13 Spaghetti Płaskie

  •        2 ząbki czosnku

  •        1 czerwona cebula

  •        1 czerwona papryka

  •        1 ostra czerwona papryczka

  •        1 żółta papryka

  •        1 główka kopru włoskiego

  •        1 cukinia, grubo siekana

  •        1 marchewka

  •        100 g pieczarek

  •        1 mały kalafior

  •        1 średni bakłażan

  •        1 łyżka soli kuchennej

  •        6 gałązek świeżego oregano

  •        1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

  •        Świeżo tarty ser Parmigiano Reggiano

  •        Sól

  •        Pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Włóż warzywa do robota kuchennego i włącz tryb pulsacyjny. Przełóż do miski i odstaw na bok. 

  2. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem, podsmaż czosnek i cebulę na średnim ogniu, do momentu aż cebula zmięknie. 

  3. Dodaj koncentrat pomidorowy Mutti i mieszaj, aż całość będzie lekko skarmelizowana. Dodaj zmiksowane wcześniej warzywa i gotuj, mieszając.

  4. Wrzuć Pomidory Pelati bez skórki Mutti, wymieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1,5 godziny, często mieszając, do momentu aż sos będzie bardzo gęsty i nabierze koloru. Jeśli sos za szybko zacznie gęstnieć, możesz kilka razy dolać niewielką ilość wody. Gotowy sos odłóż na bok lub przechowuj przez noc w lodówce.

  5. Na niewielkim ogniu podgrzej sos tuż przed ugotowaniem makaronu. Wrzuć Rummo Spaghetti Linguine Rummo do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj al dente. 

  6. Odcedź, przelewając do szklanki nieco wody po ugotowanym makaronie. Połącz makaron z sosem, mieszaj przez 2 minuty, trzymając całość na małym ogniu. Uważaj, żeby makaron nie przywarł do dna patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz wlać wodę z makaronu, dodawaj po kilka łyżek na raz. 

  7. Gotowe danie przełóż na talerz. Jeśli chcesz, możesz posypać makaron świeżo startym serem Parmigiano Reggiano. 

  8. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

140 g
5,24 zł
Please select
130 g
5,24 zł
Please select
400 g
5,76 zł
Please select