
Węgierska zupa z fasolką szparagową
Składniki
- 600g żółtej fasolki szaparagowej
- 1 czubata łyżka soli
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1 pęczek pietruszki
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu
- 150g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki Pasty Paprykowej Univer łagodnej lub ostrej
- 1 łyżka Pasty Gulaszowej Univer ostrej lub łagodnej
Sposób przygotowania
Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki, a następnie pokrój ją na 2 cm kawałki. Zagotuj fasolkę w ok. 1,2 l wody. Dodaj sól oraz drobno pokrojoną cebulę. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż fasola zmięknie.
W międzyczasie zrób zasmażkę (rozgrzej olej na patelni, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty na jasnobrązowy kolor). Zdejmij garnek z ognia, posyp papryką i dodaj posiekaną pietruszkę.
Kiedy zasmażka ostygnie, dodaj cukier, ocet i śmietanę. Wymieszaj z odrobiną wrzącej zupy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj do fasoli. Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aby zupa zgęstniała. Dodaj więcej soli i przypraw do smaku, a całość dopełnij pastą paprykową i gulaszową.