Węgierska zupa z fasolką szparagową

Smakowita węgierska zupa z fasolką szparagową

Czas Przygotowania 40 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  •        Univer Pasta Paprykowa Łagodna
  •        Univer Pasta do Gulaszu Ostra
  •        600 g żółtej fasolki szparagowej
  •        1 pęczek pietruszki
  •        1 mała cebula
  •        3 łyżki oleju
  •        1 łyżka mąki przennej
  •        1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  •        1/4 łyżeczki cukru
  •        1 łyżka octu
  •        1 czubata łyżka soli
  •        150 g kwaśnej smietany (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki, a następnie pokrój ją na 2 cm  kawałki.

  2.  Zagotuj fasolkę w ok. 1,2 l wody. Dodaj sól oraz drobno pokrojoną cebulę.  Gotuj całość na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, aż fasola  zmięknie.

  3.  W międzyczasie zrób zasmażkę, rozgrzej olej na patelni, dodaj mąkę i smaż  przez 2 minuty na jasnobrązowy kolor. Zdejmij garnek z ognia, posyp  papryką i dodaj posiekaną  pietruszkę.

  4.  Kiedy zasmażka ostygnie, dodaj cukier, ocet i śmietanę. Wymieszaj  z odrobiną wrzącej zupy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie  dodaj do fasoli.

  5.  Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aby zupa zgęstniała. Dodaj więcej soli  i przypraw do smaku, a całość dopełnij łyżeczką Łagodnej Pasty  Paprykowej Univer i Ostrej Pasty do Gulaszu Univer.

  6.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

70 g
5,07 zł
70 g
5,07 zł
70 g
5,09 zł
70 g
5,09 zł