
Wiosenna zupa z bobem, ciecierzycą oraz łososiem
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy bezglutenowy TAMARI
- Kikkoman Cytrusowy sos sojowy PONZU
- TABASCO ® Habanero Sauce
- Mutti Passata Przecier Pomidorowy
- ok. 300 g filetu z łososia
- 100 g bobu
- 100 g ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- po 1/2 łyżki masła i oliwy
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub mleko kokosowe
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania
W większym garnku na oliwie i maśle zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną na półplasterki marchewkę i podsmażaj, mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszaj. Dodaj ciecierzycę, a po chwili wlej gorący bulion i zagotuj. Dopraw Sosem sojowym bezglutenowym TAMARI Kikkoman.
Gotuj przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Dodaj Passatę Pomidorową Mutti, koperek, zielony bób (wcześniej ugotowany i hartowany, aby nie stracił koloru), łososia przyprawionego i zamarynowanego w Cytrusowym sosie sojowym PONZU Kikkoman oraz TABASCO® Habanero Sauce. Zagotuj i odstaw gorącą zupę z ognia. Wlej śmietankę lub mleko kokosowe do smaku i zabarwienia zupy.
Smacznego 😊!