Wyśmienita sałatka z marynowanych warzyw
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- 200 ml wody
- 100 g cukru
- 150 ml octu ryżowego
- 1 laska cynamonu
- 3 szt. liści laurowych
- 1 kg wybranych warzyw (np. marchew, cebula, ogórek, rzodkiew itp.)
- Po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu – przyprawy wg uznania
Sposób przygotowania
Pokrój warzywa w kawałki wielkości ok. 3cm.
Zagotuj Sos sojowy Kikkoman z wodą, octem, cukrem i przyprawami.
Zalej warzywa marynatą i odstawić na co najmniej jeden dzień.
Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki.
Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja.
Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C.
Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.
Smacznego 😊!