Powrót
Udostępnij:

Wytrawny sos pomidorowy

80 min
4  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Śródziemnomorska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

Pomidory śliwkowe                                          500 g

Czerwona papryka                                            1 szt

Cebula cukrowa                                                 ½ szt

Papryka ostra mielona                            ½ łyżeczki

Opcjonalnie: nasiona chia                             1 łyżka

Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy

o obniżonej zawartości soli                           60 ml

Sposób przygotowania

  1. Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda.
  2. Przetrzeć przez sitko, powinno zostać ok. 250 ml sosu pomidorowego.
  3. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać do przecieru i gotować do miękkości.
  4. Zblendować lub pozostawić w kawałkach.
  5. Dodać sos sojowy, paprykę mieloną, gotować 2-3 min, dodać nasiona chia,
  6. Zagotować i wyłączyć

Produkty z przepisu

array(0) { }