
Wytrawny sos pomidorowy
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
Pomidory śliwkowe 500 g
Czerwona papryka 1 szt
Cebula cukrowa ½ szt
Papryka ostra mielona ½ łyżeczki
Opcjonalnie: nasiona chia 1 łyżka
Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
o obniżonej zawartości soli 60 ml
Sposób przygotowania
- Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda.
- Przetrzeć przez sitko, powinno zostać ok. 250 ml sosu pomidorowego.
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać do przecieru i gotować do miękkości.
- Zblendować lub pozostawić w kawałkach.
- Dodać sos sojowy, paprykę mieloną, gotować 2-3 min, dodać nasiona chia,
- Zagotować i wyłączyć