
Zapiekanka z kapustą
Składniki
- średniej wielkości kapusta włoska(ok. 1,5kg)
- sól
- 3 pomidory
- 3 żółte papryki
- 500g mielonego udźca z indyka lub łopatki wieprzowej
- garść ugotowanego ryżu
- 1 łyżeczka drobno zmielonej czerwonej papryki
- 2-3 szalotki
- mielony czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki Pasty Paprykowej łagodnej lub ostrej Univer
- 100g wędzonej karkówki
- 350g kwaśnej śmietany
- do posmarowania blachy do pieczenia: 2 łyżki oleju
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy na cztery części, usuwamy tzw. “głąba”, a następnie kroimy w plastry grubości małego palca. Gotujemy ją w lekko osolonym wrzątku przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy kapustę i zostawiamy do wystygnięcia.
Usuwamy środek z pomidorów i zanurzamy je na kilka sekund we wrzątku, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Potem usuwamy środek z papryki. Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki, mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekaną cebulę, pół łyżeczki pieprzu, pastę paprykową, szczyptę soli i drobno pokrojoną w kostkę karkówkę.
Do oddzielnego naczynia wkładamy mięso i ryż i razem je mieszamy.
Średniej wielkości naczynie do zapiekania smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy jedną trzecią kapusty. Następnie układamy połowę mieszanki pomidorów i papryki. Na to kładziemy odrobinę śmietany. Kolejna warstwa to połowa mieszanki mięsno-ryżowej. Przykrywamy to jedną trzecią kapusty i pozostałym mięsem i ryżem. Następnie układamy kolejną warstwę papryki i pomidorów, na to kładziemy śmietanę i przykrywamy ją pozostałą częścią kapusty. Całość polewamy śmietaną.
Pieczemy w piekarniku przez godzinę, w 170 st. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, odczekujemy przez około 10 minut, a następnie kroimy ją na kawałki do podania.