Zapiekanka z kapustą

Zapiekanka z kapustą

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 6 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:

Składniki Składniki

  • średniej wielkości kapusta włoska(ok. 1,5kg)
  • sól
  • 3 pomidory
  • 3 żółte papryki 
  • 500g mielonego udźca z indyka lub łopatki wieprzowej
  • garść ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej czerwonej papryki
  • 2-3 szalotki
  • mielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżeczki Pasty Paprykowej łagodnej lub ostrej Univer
  • 100g wędzonej karkówki
  • 350g kwaśnej śmietany
  • do posmarowania blachy do pieczenia: 2 łyżki oleju
  • bułka tarta

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Kapustę kroimy na cztery części, usuwamy tzw. “głąba”, a następnie kroimy w plastry grubości małego palca. Gotujemy ją w lekko osolonym wrzątku przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy kapustę i zostawiamy do wystygnięcia.

Usuwamy środek z pomidorów i zanurzamy je na kilka sekund we wrzątku,  a następnie zdejmujemy  z nich skórkę.  Potem usuwamy środek z papryki.  Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki,  mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekaną cebulę, pół łyżeczki pieprzu, pastę paprykową, szczyptę soli i drobno pokrojoną w kostkę karkówkę.

Do oddzielnego  naczynia  wkładamy mięso i ryż i razem je mieszamy.

Średniej wielkości naczynie do zapiekania smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy  jedną trzecią kapusty. Następnie układamy połowę mieszanki pomidorów i papryki. Na to kładziemy odrobinę śmietany. Kolejna  warstwa to połowa mieszanki mięsno-ryżowej. Przykrywamy to  jedną trzecią kapusty i pozostałym mięsem i ryżem. Następnie układamy kolejną warstwę papryki i pomidorów, na to kładziemy śmietanę i przykrywamy ją pozostałą częścią kapusty. Całość polewamy śmietaną.

Pieczemy w piekarniku przez godzinę, w 170 st.  Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, odczekujemy przez około 10 minut, a następnie kroimy ją na kawałki do podania.

Produkty z Przepisu

70 g
4,20 zł
70 g
4,20 zł