Powrót
Udostępnij:

Żeberka wieprzowe w sosie jabłkowo sojowym

90 min
4  osoby

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Amerykańska
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 10 winnych jabłek
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 bulwy topinamburu
  • 2-3 korzenie pasternaku
  • kawałek selera
  • 2-3 pietruszki
  • kilka liści jarmużu
  • 2-3 łyżki miodu
  • olej do smażenia
  • 150 ml Sosu Sojowego Kikkoman
  • TABASCO® Sauce
  • Sos Chilli (200 ml) lub Sos Czosnkowy (200 ml)
  • pęczek świeżego majeranku (lub 2 łyżki suszonego)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Paski żeberek oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (co 2 kostki). Obsmaż na złoto-brązowy kolor na mocno rozgrzanym oleju. Wrzuć do garnka, dodaj 2 pokrojone w ósemki jabłka, kawałek selera, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i pół pęczka majeranku.
  2. Wyciśnij sok z 5 jabłek. Zalej nim, sosem sojowym (zostawiamy 2 łyżki) i uzupełnij wodą tak, aby płyn przykrył całość. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż żeberka będą miękkie. Najlepiej gotować mięso w szybkowarze, czas skróci się co najmniej o połowę.
  3. Pasternak, pietruszkę i topinambur obierz i pokrój na równe paski. Ułóż na blasze, dorzuć 2 jabłka pokrojone w ósemki, plastry cebuli i resztę świeżego majeranku. Polej miodem z 2 łyżkami sosu sojowego, dodaj 2-3 łyżki masła i wstaw do piekarnika na 180°C. Piecz około pół godziny, aż się delikatnie skarmelizują. Dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj z porwanymi na mniejsze kawałki i lekko zblanszowanymi liśćmi jarmużu.
  4. Po ugotowaniu żeberka odcedź i odstaw. Płyn wlej do rondla i gotuj, aż zredukuje objętość i nabierze konsystencji sosu.
  5. Żeberka obsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Dodaj sos TABASCO® i dorzuć do pieczonych warzyw. Podlej zredukowanym sosem, wymieszaj i wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika.
  6. Przed podaniem na wierzch ułóż pokrojone w zapałkę świeże winne jabłko i serwuj z sosem Czosnkowym lub sosem Chilli.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }