Żeberka wieprzowe w sosie jabłkowo sojowym

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym Kikkoman

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Amerykańska

Składniki Składniki

  •        Develey Sos Chili

  •        Develey Sos Czosnkowy

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        TABASCO® Pepper Sauce

  •        1 kg żeberek wieprzowych

  •        300 g sera

  •        10 winnych jabłek

  •        1 marchewka

  •        1 czerwona cebula

  •        2-3 bulwy topinamburu

  •        2-3 korzenie pasternaku

  •        2-3 pietruszki

  •        Kilka liści jarmużu

  •        2-3 łyżki miodu

  •        Pęczek świeżego majeranku lub 2 łyżki suszonego

  •        Kilka ziaren ziela angielskiego

  •        2-3 liście laurowe

  •        Pieprz

  •        Olej do smażenia

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Paski żeberek oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (co 2 kostki). Obsmaż na złoto-brązowy kolor na mocno rozgrzanym oleju. Wrzuć do garnka, dodaj 2 pokrojone w ósemki jabłka, kawałek selera, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i pół pęczka majeranku.

  2. Wyciśnij sok z 5 jabłek, dodaj ok.120 ml Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman i uzupełnij wodą tak, aby płyn przykrył całość. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż żeberka będą miękkie. Najlepiej gotować mięso w szybkowarze, czas skróci się co najmniej o połowę.

  3. Pasternak, pietruszkę i topinambur obierz i pokrój na równe paski. Ułóż na blasze, dorzuć 2 jabłka pokrojone w ósemki, plastry cebuli i resztę świeżego majeranku. Polej miodem z 2 łyżkami Sosu sojowego Kikkoman, dodaj 2-3 łyżki masła i wstaw do piekarnika na 180°C. Piecz około pół godziny, aż się delikatnie skarmelizują. Dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj z porwanymi na mniejsze kawałki i lekko zblanszowanymi liśćmi jarmużu.

  4. Po ugotowaniu żeberka odcedź i odstaw. Płyn wlej do rondla i gotuj, aż zredukuje objętość i nabierze konsystencji sosu.

  5. Żeberka obsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Dodaj TABASCO® Pepper Sauce i dorzuć do pieczonych warzyw. Podlej zredukowanym sosem, wymieszaj i wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika.

  6. Przed podaniem na wierzch ułóż pokrojone w zapałkę świeże winne jabłko i serwuj z Sosem Czosnkowym Develey lub Sosem Chilli Develey.

  7. Smacznego😊!

Produkty z Przepisu

410 g
5,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select