
Żeberka wieprzowe w sosie jabłkowo sojowym
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Amerykańska
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 10 winnych jabłek
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2-3 bulwy topinamburu
- 2-3 korzenie pasternaku
- kawałek selera
- 2-3 pietruszki
- kilka liści jarmużu
- 2-3 łyżki miodu
- olej do smażenia
- 150 ml Sosu Sojowego Kikkoman
- TABASCO® Sauce
- Sos Chilli (200 ml) lub Sos Czosnkowy (200 ml)
- pęczek świeżego majeranku (lub 2 łyżki suszonego)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Paski żeberek oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (co 2 kostki). Obsmaż na złoto-brązowy kolor na mocno rozgrzanym oleju. Wrzuć do garnka, dodaj 2 pokrojone w ósemki jabłka, kawałek selera, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i pół pęczka majeranku.
- Wyciśnij sok z 5 jabłek. Zalej nim, sosem sojowym (zostawiamy 2 łyżki) i uzupełnij wodą tak, aby płyn przykrył całość. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż żeberka będą miękkie. Najlepiej gotować mięso w szybkowarze, czas skróci się co najmniej o połowę.
- Pasternak, pietruszkę i topinambur obierz i pokrój na równe paski. Ułóż na blasze, dorzuć 2 jabłka pokrojone w ósemki, plastry cebuli i resztę świeżego majeranku. Polej miodem z 2 łyżkami sosu sojowego, dodaj 2-3 łyżki masła i wstaw do piekarnika na 180°C. Piecz około pół godziny, aż się delikatnie skarmelizują. Dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj z porwanymi na mniejsze kawałki i lekko zblanszowanymi liśćmi jarmużu.
- Po ugotowaniu żeberka odcedź i odstaw. Płyn wlej do rondla i gotuj, aż zredukuje objętość i nabierze konsystencji sosu.
- Żeberka obsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Dodaj sos TABASCO® i dorzuć do pieczonych warzyw. Podlej zredukowanym sosem, wymieszaj i wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika.
- Przed podaniem na wierzch ułóż pokrojone w zapałkę świeże winne jabłko i serwuj z sosem Czosnkowym lub sosem Chilli.