Żeberka wieprzowe w sosie sojowym Kikkoman
Składniki
- Develey Sos Chili
- Develey Sos Czosnkowy
- Kikkoman Sos sojowy
- TABASCO® Pepper Sauce
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 300 g sera
- 10 winnych jabłek
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 2-3 bulwy topinamburu
- 2-3 korzenie pasternaku
- 2-3 pietruszki
- Kilka liści jarmużu
- 2-3 łyżki miodu
- Pęczek świeżego majeranku lub 2 łyżki suszonego
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Paski żeberek oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (co 2 kostki). Obsmaż na złoto-brązowy kolor na mocno rozgrzanym oleju. Wrzuć do garnka, dodaj 2 pokrojone w ósemki jabłka, kawałek selera, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i pół pęczka majeranku.
Wyciśnij sok z 5 jabłek, dodaj ok.120 ml Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman i uzupełnij wodą tak, aby płyn przykrył całość. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż żeberka będą miękkie. Najlepiej gotować mięso w szybkowarze, czas skróci się co najmniej o połowę.
Pasternak, pietruszkę i topinambur obierz i pokrój na równe paski. Ułóż na blasze, dorzuć 2 jabłka pokrojone w ósemki, plastry cebuli i resztę świeżego majeranku. Polej miodem z 2 łyżkami Sosu sojowego Kikkoman, dodaj 2-3 łyżki masła i wstaw do piekarnika na 180°C. Piecz około pół godziny, aż się delikatnie skarmelizują. Dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj z porwanymi na mniejsze kawałki i lekko zblanszowanymi liśćmi jarmużu.
Po ugotowaniu żeberka odcedź i odstaw. Płyn wlej do rondla i gotuj, aż zredukuje objętość i nabierze konsystencji sosu.
Żeberka obsmaż na oleju na złoto-brązowy kolor. Dodaj TABASCO® Pepper Sauce i dorzuć do pieczonych warzyw. Podlej zredukowanym sosem, wymieszaj i wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Przed podaniem na wierzch ułóż pokrojone w zapałkę świeże winne jabłko i serwuj z Sosem Czosnkowym Develey lub Sosem Chilli Develey.
Smacznego😊!